Grønne Rødder

– regenerative skolemarker

Nyt samarbejde

Grønne Rødder trækker jordbruget ind i skolerne

Biomagine byder velkommen til temaet ‘Grønne Rødder’ som har fokus på børn og unge. Forestil dig en fremtid hvor grundskoler, efterskoler og højskoler er grønne mad-oaser. Hvor jorden med hjælp fra skoleelever styrkes nedefra, og afstanden mellem forbruger og landbrug er væk. Dét er kernen i Grønne Rødder.

Ved at anlægge og forvalte regenerative skolemarker lærer børn, unge og lokalsamfund at dyrke jorden. Dermed kan danske skoler være med til at sikre, at jordbrug og jordforståelse bliver en naturlig del af at være barn og ung her til lands - i hvert fald alle de steder, hvor der er plads og lyst til at gå igang!

Grønne Rødder ville gerne være del af fællesskabet Biomagine, og det er vi rigtig glade for. Lige nu har vi to initiativer under Grønne Rødder temaet:

  • Ildsjæl og skolelærer Sille Hyld, der gerne vil igangsætte nye skolemark-projekter

  • Netværket Jordbrugets Dannelsespotentiale der har samlet gode skole-erfaringer i en ny håndbog

Læs mere om det hele herunder

Regenerative skolemarker skaber læring i praksis. Elever sår, passer og høster afgrøder, der bliver til mad på skole-tallerkenen

Grønne Rødder binder skoler, foreninger og borgere sammen gennem praktisk læring, netværk og inspiration på tværs. Vi hjælper på vej til nære forbindelser mellem levende jorde og sunde borde

“Grønne Rødder henvender sig primært til grundskoler, efterskoler og højskoler i landdistrikterne. Byskoler med adgang til jordbrug er også velkomne!”

Sille Hyld, initiativtager til nye skoleprojekter

Netværket for Jordbrugets Dannelses-potentiale blev dannet i 2024 med ønsket om at vidensdele og muliggøre udbredelsen af jordbrugs-samarbejder på efterskoler og højskoler i Danmark

Med støtte fra Efterskole-foreningen og Folkehøjskolernes Forening har Netværket for Jordbrugets Dannelses-potentiale lavet en første vidensamling fra pionérskoler.

De har delt erfaringer i en spritny håndbog. Her finder du inspiration om fem emner:

1/ Jordbrug-, natur- og maddannelse

2/ Jordbrug i praksis

3/ Køkken

4/ Sundhed og trivsel

5/ Skoleorganisering

Netværket er for skoleledere, kokke, jordbrugere, pedeller, undervisere og andre der er nysgerrige på dannelses-projekter i kostskole-regi

Status på Grønne Rødder

Nye skole-projekter spirer frem

Initiativtager til nye projekter, Sille Hyld, er i fuld gang med at samle folk, skoler og organisationer som er nysgerrige på regenerative skolemarker - og gerne vil samarbejde om at søge midler eller gå flere sammen om et fællesprojekt. En visionær grundskole har f.eks. lige søgt fondsmidler til anlæg af et storstilet projekt med en regenerativ skolemark, en hav-have med dyrkning af tang & muslinger og nogle vertikale og hydroponiske haver.

Fælles vidensbank & ny håndbog

Grønne Rødder samler aktører med viden om regenerative skolemarker. Vi sammenfletter erfaringer og læring på tværs af kommuner og skoler - og opbygger en fælles vidensbank her hos Biomagine. Målet er at vi kan lære af hinanden, skabe masser af synergi og inspirere endnu flere!

Lige nu kan du downloade en spritny og helt gratis håndbog fra netværket Jordbrugets Dannelsespotentiale som har fokus på vidensdeling mellem kostskoler. her

Hvad er baggrunden?

I 2024 blev de første broer bygget mellem de mange skoler, grupper og netværk, der alle ønskede det samme:

At danne næste generation gennem det enorme potentiale, der er i regenerativ jordbrug

Gennem samtaler og møder blev de første frø lagt i jorden til et spirende fællesskab for skoleledere, elever, akademikere og jordbrugere - og måske dig?

“Grønne Rødder vil skabe et grønt rodnet der samler landdistrikt skolerne gennem dyrkning af jorden og de mennesker der lever af og med den”

”Vi får snakket om ‘vigtige’ ting i børnenes liv, det gør at uderummet ikke kun er et fagligt rum, men også et rum der udvikler, danner og bliver et fortroligt frirum”

- Christian Lykou, Lærer Gørding skole

Grønne Rødder vil skabe masser af gode eksempler på regenerative skolemarker, der bliver en naturlig del af undervisningen og hverdagen i lokalsamfundet

 

Samarbejds- og sparringspartnere der er nysgerrige på nye projekter vokser hele tiden …

Lige nu har initiativtager til nye projekter, Sille Hyld samlet:

Folkecenteret for Vedvarende Energi, Thisted Kommune, Sydthy Klyngen, Danske Landbrugsskoler, Nordic Food College, Friskole Foreningen, Jordens Skole, HF Imagine, Lerbjerggaard, Kassebølle Friskole, Gjørding skole, Hurup Folkeskole, online fællesskabet “Vilde Hestes Værksted”, Det lille planterige på Mors, os her i Biomagine … og måske jer?